Σομαλία & πάντς

Από τη Φρικηπαίδεια, την ελεύθερη παρωδία

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Αυτό που βλέπετε είναι ορφανό. Αυτό σημαίνει πως αυτό που βλέπετε είναι μόνο του και πρέπει να φέρετε κόσμο να το δει, λινκάροντάς το αλλού, but who cares? (Δεκέμβριος 2010)

[επεξεργασία] Γενικά, χαρακτήρες, κοινά μοτίβα

Το Σομαλία & Πάντς είναι ένα είδος κωμικο-τραγικού κουκλοθέατρου που αναπτύχθηκε στα σαλόνια της Ευρώπης και τα κτίρια των ΗΠΑ αλλά διαδραματίζεται μονίμως στο κέρας της Αφρικής. Στην ουσία πρόκειται για μία σειρά επεισοδίων από μία μεγάλη επική ιστορία που ακόμα αναπτύσσεται. Οι απαρχές του Somalia & Punch τοποθετούνται περί το 1880 όταν ένας μεγάλος Άγγλος μάστορας δημιούργησε τις πρώτες κούκλες που αντιστοιχούν στους ρόλους του Σ&Π. Άλλες κούκλες χρησιμοποιήθηκαν από άλλα θεατρικά είδη ως δάνειο, προκειμένου να εμπλουτίσουν το Σ&Π και να το συνδέσουν με το γενικότερο κόσμο του κουκλοθεάτρου της εποχής.

Οι χαρακτήρες είναι αρκετά διαφορετικοί σε κάθε επεισόδιο, αλλά κατά βάση πάντα οι ίδιοι. Μόνον ένας χαρακτήρας παίζει σε όλα τα επεισόδια και χωρίς αυτόν η παράσταση δεν έχει νόημα: η Σομαλία. Η Σομαλία είναι μία μαύρη κοπέλα από το κέρας της Αφρικής, χωρίς ιδιαίτερα κάλλη αλλά με μία παράγκα που βρίσκεται στο τέλος της οδού Ερυθράς Θαλάσσης -με τη γνωστή προέκταση ως στενό Σουέζ-. Το γεγονός ότι από εκεί μπορεί να κόβει κίνηση στο δρόμο και να συνομιλάει με τη γειτόνισσα Υεμένη την κάνει ιδιαίτερα επιρρεπή σε αυτόκλητες γειτόνισσες από πολύ μακριά. Βεβαίως η ίδια δεν ενδιαφέρεται για τέτοια κουτσομπολιά καθώς πάσχει από τελικό στάδιο καρκίνου. Άλλοι χαρακτήρες είναι οι ΗΠΑ από τις πλούσιες συνοικίες στην Βόρειο-δυτική πλευρά της πόλης, και οι άμεσοι γείτονες και γειτόνισσες όπως η Αιθιοπία, και η Κένυα.

Στα κωμικο-τραγικά επεισόδια του Σ&Π βαρύτητα δίνεται στα μαλλιοτραβήγματα και τις τηγανιές -χτυπήματα στο κεφάλι με τηγάνι, όχι χοιρινές- με σκοπό να γελάσει και να κλάψει ταυτόχρονα το ακροατήριο. Σε κάθε επεισόδιο του Σ&Π ένας τουλάχιστον χαρακτήρας κρατάει ρόπαλο, αλλά πιο συχνά και οι δύο, πράγμα που οδηγεί σε απερίγραπτες σκηνές. Τα ρόπαλα των πρωταγωνιστών φτιάχνονται κατά κανόνα στη Ρωσία. Από ένα σημείο και μετά εμφανίστηκαν και κάποια ειδικά επεισόδια με κύτταρα της Σομαλίας: ένα ανοσοποιητικό και ένα καρκινογόνο. Και αυτά κρατάν ρόπαλα και χτυπιούνται κατά βάση αλλά οι διάλογοι μεταξύ τους διαφέρουν από ότι στα κανονικά επεισόδια. Αυτή η σειρά επεισοδίων ονομάζεται 'η εσωτερική'.

[επεξεργασία] Επεισόδια και ο εμπλουτισμός του ρεπερτορίου -όχι του Ουρανίου- ανά τις δεκαετίες

Από την αρχή, περί το 1880 η κατάσταση ήταν κάθε άλλο παρά απλή. Οι αρχικοί χαρακτήρες ήταν πέρα από τη Σομαλία, η Βρετανική αυτοκρατορία, η Γαλλία και η Ιταλία. Στα πρώτα, ομολογουμένως όχι ιδιαίτερα πρωτότυπα επεισόδια, οι τρεις άλλοι χαρακτήρες -όλοι περίεργες γειτόνισσες από τις πλούσιες συνοικίες που θέλαν να κατασκοπεύουν τους υπηρέτες η μία της άλλης καθώς αυτοί περνούσαν από την οδό Ερυθράς Θαλάσσης- απλούστατα εισβάλαν στην χορτάρινη παράγκα της Σομαλίας αυτόκλητες και με πρόσχημα την καλή ελεύθερη παρέα και τη φράση σλόγκαν 'Μην ανησυχείς για μας. Κάνε πως δεν είμαστε εδώ.' θρονιάζονταν μπορστά στα παράθυρα που έβλεπαν προς την οδό και κόβαν κίνηση. Που και που χαιρετούσαν και κανένα υπηρέτη. Βέβαια στην πραγματικότητα όταν θρονιάζονταν όλο μιλούσαν και κακάριζαν με αποτέλεσμα η Σομαλία να μην μπορεί να συγκεντρωθεί σε τίποτα. Επίσης τα μαλλιοτραβήγματα μεταξύ των αυτόκλητων γειτονισσών δεν έλλειπαν για το ποιά θα πάρει την καλύτερη θέση. Καθώς μάλιστα η καλύβα είχε δύο παράθυρα, μία από τις τρείς -συνήθως η Γαλλία- έμενε πάντα ρέστη η περιοριζόταν στο μικρό φεγγίτη από την τουαλέτα που είχε την ειδική ονομασία Τζιμπουτί.

Κατά τη διάρκεια του Β' παγκοσμίου πολέμου προστέθηκαν πολλά νέα επεισόδια όπου τα παράθυρα της καλύβας αλλάζουν χέρια σε ταχύτατους ρυθμούς καθώς οι αυτόκλητες γειτόνισσες μαλλιοτραβιούνται και χαστουκίζονται χωρίς προηγούμενο. Μετά το 1945 και μέχρι το 1960 στα νέα επεισόδια ησυχάζουν κάπως τα πράγματα καθώς οι γειτόνισσες τουλάχιστον συμφωνούν να μοιράσουν τα παράθυρα μεταξύ τους με αμοιβαία συμφωνία και όχι με νύχια ενώ στέλνουν τη Γαλλία πίσω στο παραθυράκι από την τουαλέτα.

Από εκεί και μετά ξεκινάν και μερικά ειδικά επεισόδια με διάφορα κύτταρα να παλεύουν μεταξύ τους για τη νίκη: τα λεμφοκύτταρα για ζωή, τα καρκινοκύτταρα για θάνατο. Εν τέλει στο επεισόδιο του 1969 στήνεται μια ισορροπία στους σκοτωμούς και το θέμα λύνεται προσωρινά. Αργότερα, η Σομαλία εγείρει απαιτήσεις εναντίον των γειτονισσων της Κένυας και Αιθιοπίας για κάτι μικρά κομματάκια ερημωμένης γης στην πίσω αυλή και έτσι ξεκινάει νέος αγώνας χαστουκιών με τις γειτόνισσες. Μετά από αρκετό καιρό και πολλές μελανιές και για τις δύο πλευρές, μία γειτόνισσα από τις Βορειο-ανατολικές συνοικίες -Η Σοβιετία- αποφασίζει να θέσει τέρμα στην υπόθεση για άγνωστους λόγους και λογικεύει τις τρεις γειτόνισσες.

Από το 1990 και μετά από μια περίοδο με τακτικές ροπαλιές αλλά χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ο καρκίνος της Σομαλίας αρχίζει να θεριεύει και την οδηγεί σε σπασμούς με αποτέλεσμα να χτυπάει τον εαυτό της. Αυτό φαίνεται τόσο στα κανονικά επεισόδια όπου η Σομαλία αυτοχτυπιέται σόλο, όσο και στα ειδικά όπου τα κύτταρα αλληλοσπαράζονται με ρόπαλα. Ενδιαφέρουσα παρατήρηση: παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας το θέατρο παρέμεινε στο παραδοσιακό ρόπαλο για να περάσει το μήνυμα στον θεατή. Που και που χρησιμοποιούνται και ακόντια. Εν τω μεταξύ η γειτόνισσα ΗΠΑ μπήκε πρώτη φορά στη ζωή της Σομαλίας, καταστρέφοντας την αποθήκη ασπιρίνης που είχε η κοπέλα για να ανακουφίζει τους πόνους της από τον καρκίνο. Μετά αφού κατάλαβε ότι τα άσπρα μπαλάκια ήταν ασπιρίνες και όχι εκρηκτικές μπίλιες, η ΗΠΑ έφυγε άρον άρον και δεν ενδιαφέρθηκε για το θέμα ξανά.

Μέχρι τα επεισόδια του 2006, δεν εμφανίστηκε τίποτα το ιδιαίτερο αλλά συνέχισαν να βγαίνουν νέα επεισόδια, κάθε φορά με περισσότερες μελανιές και χωρίς καμία πρωτοτυπία. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε μία περίοδος όπου το παλιό θέμα 'μαλλιοτραβήγματα με την Αιθιοπία' ξαναέρχεται στο προσκήνιο. Γενικά το θεατρικό αυτό είδος παρήκμασε από πολύ παλιά με το να γίνει βαρετό. Το δε κοινό, έχασε κάθε ενδιαφέρον εδώ και καιρό ενώ τα χτυπήματα και τα μαλλιοτραβήγματα συνεχίζονται στα νέα επεισόδια που εξακολουθούν να βγαίνουν ακόμα και τώρα.